knall start i dagen? original bircher müsli etter Oskar Bircher-Benner

biologisk effektive lys kvanter? litt spennende historie...

Det var legen og ernæringsfysiolog Maximilian Oskar Bircher –Benner som utviklet dette rundt året 1900.

 

Oppdaget hadde Bircher-Benner Müsli, som har sitt navn fra det sveitser tyske ord «Mues» oder «Müesli» (liten Mues) på sine reiser gjennom Alpene.

 

Her smakte han en råkost måltid som i over hundre år hadde vært en fast del av alp gjeternes kosthold. Han fikk servert havregryn, epler, nøtter og sitronsaft med sukret kondensert melk (som for eksempel viking melk).

 

Dette brakte Bircher-Benner på ideen å servere denne typen mat til gjestene på sitt sanatorium i Zürich som en diet med fersk frukt.

 

Biologisk effektive lys kvanter?

Bircher-Benner mente at «Birchermues» inneholder «biologisk effektive lys kvanter» som tilfører kroppen livskraft.

 

Uansett, konseptet fungerte og «Birchermues» utviklet seg til en av de viktigste rettene i den vegetariske råkost ernæringen og til en verdens kjent sveitsisk spesialitet som i dag finnes i utallige varianter.

 

 

her kommer grunnoppskriften for Bircher Müesli

Du trenger:

  • 1 strøken spiseskje havregryn
  • 1 spiseskje vann
  • 1 spiseskje sitronsaft
  • 1 spiseskje sukkret kondensmelk
  • 2 epler (400 g), helst av den surlige typen
  • 1 spiseskje malte mandler eller nøtter

 

Sånn gjør du:

 

  • Ha 1 spiseskje havregryn over natt i 3 spiseskje vann (minimum 12 timer)
  • Om morningen blander du dette med sitronsaft og kondensmelk (often brukes det fersk melk til dette i dag) og blander det hele til en tjukk saus.
  • Rett før du spiser rasper du eplene over sausen.
  • Til slutt og hvis du ikke er allergisk blander du nøtteblandingen inn
  • Spis

 

Nå er du klar for en super start i den nye dagen :-)

 

Dr. Oskar Bircher-Benner

Write a comment

Comments: 0
Instagram
Matprat