disse 11 matvarer bør du lage selv...

 

Jeg leser akkurat nå boken til Steven King som heter 11/22/63 . Den handler om mordet på John F. Kennedy, men den handler også om en man som reiser tilbake i tid. Nemlig tilbake til USA i 1959 hvor han skal forhindre at Kennedy blir drept. Kul historie!

 

Boken finner du her. 

 

Tiden der alt smakte!

Han skriver, blant annet, om hvor mye bedre alt smakte. Jeg er helt sikkert at det gjorde det. Det var tiden før man måtte tjene masse penger på mat og før man startet å erstatte ekte mat med billige tilsettningsstoffer.

 

Det er vanskelig blitt å unngå dette i våre dager, men det er ikke helt umulig.

Hvis du er glad i mat og kan tenke deg å bruke litt mer tid på å lage den så blir belønningen meget stor.

 

Hjemmelaget mat blir også til fine gaver som ikke alle har med seg..

 

Ikke spis mat som din mormor ikke hadde gjenkjent

Som sagt; ikke spis mat med ingredienser mormoren din ikke hadde gjenkjent.

mat du bør lage selv kommer her....

brød

hjemmelaget burgerbrød

Bake brød er tidskrevende men resultatet er fantastisk. Det finnes en tonn med supre oppskrifter, og du har full kontroll over hva som er i brødet. Egentlig trenger et godt brød bare 4 ingredienser; vann, mel, salt og gjær! Noe av de verste brødet du kan kjøpe er burgerbrød eller pølsebrød. Prøv å lage det selv, resultatet er :-)

 

På bildet ser du Weggli som jeg av og til lager på søndager, oppskriften finner du her.

syltetoy

Lag ditt eget syltetøy, og ta vare på smaken av sommeren (eller vinteren). Lage syltetøy er en gammel kunst som ikke er vanskelig, og det er nesten sikkert at din mor eller noen andre i familien har noen gode oppskrifter.

taco mix

Les hva som er inni i Taco Mixen du kjøper. Det er ikke uvanlig at 70 gram av 100 gram tacomix er sukker og salt. Gode oppskrifter finner du på nettet!

grillkrydder

Det samme her! 80% av grillkrydder er salt. Kjøpt grillkrydder er dyrt, fullt av salt og meget usunnt! Også grillkrydder oppskrift finner du på nettet.

pålegg

Jeg veit ikke om du leser hva som står på ettiketten av skinke, salami eller andre pålegg? Hvis du gjør det så er det meget enkelt å miste appetitten. Vi lager pålegg av skinkestek eller svinefilet. Også roastbiff kan lages enkelt selv.

tomatsaus

Lag din egen tomatsaus. Meget enkelt, og du kan lage en god del om gangen og fryse det ned. Tomatsaus er en meget god basis for mangt. Bruk økologiske tomater, det finnes noe veldig gode cherry tomater som er Debio godkjent. Bruk litt stjerneanis i saucen som en "hemmelig" ingrediens.

pizza

Lag pizza selv. Du kan bruke tomatsausen som du nettop laget, eller lagen en meget enkel kald saus med en boks økologiske tomater, fersk oregano og hvitløk som du kjører i foodprosessor. Bruk også ekte mozzarella ost. Jeg kjøper også ofte (meget dyrt) pizza mel fra Villa Paradiso, eller så kjøper jeg "typo 00" økologisk mel på Meny. Det viktiste når du lager Pizza er at ovnen er veldig varm. Jeg har den på 250 grader i 15 minutter før jeg putter pizza i ovnen.

yogurt

Du kan kjøpe en god yogurt, og da ha basen på din eget yogurt. Også her finnes det masse oppskrifter. Du har full kontroll på inngrediensene og selvfølgelig sukker mengde. Yogurt krever muligens litt prøving men det blir bra etterhvert.

buljong, sauser og dressinger

Kan være litt avansert og lage dette selv, men resultatet blir så maget bra. Hvis du lager din egen buljong så har du en base for masse godt. Dressinger er enkelt å lage og smaker meget godt.

 

På bildet ser du Ranch dressing, oppksriften finner du her.

popcorn

Ikke kjøp micropopcorn, pop i panne eller kjøp de en popcorn maskin. Det finnes foresten masse popcorn toppinger som du kan finne på nett. Hvis du bruker fett til popping så skal kokosfett være meget bra, men enda bedre hvis du bruker en maskin som popper med varm luft.

majones

Lag din egen majones, base for masse godt og du har full kontroll på hva som er i den. Bra base for mye godt som aioli, ranch dressing osv.

På bildet ovenfor ser du: hjemmelaget løk relish, hjemelagede bakte tomater, hjemmelagede burgere, hjemmelaget burgerbrød, hjemmelaget ranch dressing, hjemmelaget hot sauce, hjemmelaget ananas salsa, potet og søtpotetboter kryddret med hjemmelaget tacokrydder

Write a comment

Comments: 2
Instagram
Matprat