Street Food Festival i Amsterdam - Rollende Keukens

Hvis du er glad i mat og per i dag ikke har spist fra en Food Truck, så har du nok gått glipp av noe.

 

Food Truck

Food Trucks er biler som har et kjøkken med seg og er tilrettelagt for å selge mat og drikke av ypperste klasse.

 

Food Truck bevegelsen kommer fra USA. Disse bilene er oftest drevet av matglade mennesker (foodies) som går med en drøm om en egen restaurant (brick and mortar) i seg. Dette har de ikke økonomi til og har derfor valgt en rimeligere variant.

 

De selger «mat på hjul». Noen har biler, noen bruker henger, noen selger fra sykkelen, noen har vogner som de dytter osv. Noen av disse Food Truckerne har i mellomtiden flyttet inn i «brick og mortar» steder og gjør det meget bra.

 

San Francisco

Mitt første møte med en Food Truck var i San Francisco på «Farmers Market» som selvfølgelig er det som her kalles for «Bondens marked», - uten sammenligning forøvrig. Det var faktisk en sveitser der som hadde en truck med en grill festet på siden, hvor de grillet «Porchetta», som er noe av det diggeste som finnes, hvis du ikke er vegetarianer.

 

Porchetta, er fantastisk kjøtt, en italiensk spesialitet som ble servert i en Ciabatta med dressing og løkstuing.

 

50 meter lang kø

Køen var over 50 meter lang og det var ca. 10 mennesker i jobb. 2 som grillet, 2 som skar kjøtt, 4 som hadde dressing, kjøtt og stuingen på og noen i kassen.

Og det smakte akkurat fantastisk. Denne Porchetta Ciabata ble spist ved et bord i hyggelig samtale med amerikanere som kom og gikk.

Nye venner

Ved dette bordet ble jeg faktisk venn med to amerikanske par som vi skal besøke nå i sommer.  Men det er jo en helt annen historie som involverer Napa Valley og fantastisk mat og drikke der.

 

Produksjonskjøkken trengs

En ting som ofte trengs for å kunne drive med Food Trucks er et produksjonskjøkken, hvor all mat blir forhåndsprodusert eller forberedt. I USA finnes det på noen steder slike kjøkken som kan lånes til akkurat dette formål.

 

De er flinke med råvarene og detaljer rundt maten. De liker ikke ferdig og industriell mat. De lager maten selv.

 

The Great Food Truck Race

Det finnes mange bøker om dette temaet, TV programmer og til og med et program som heter: The Great Food Truck Race hvor deltagerne kan vinne en Food Truck. I mellomtiden er de i gang med sesong 4.

 

Street Food

Maten som lages kalles for «Street Food» og har følgende karakteristikk:

 

 • spises med en hånd (med den andre skal du kanskje oppdatere status på Facebook)
 • rimelig
 • servert i en kul og rocka stil
 • gode råvarer
 • gode kokke kunnskaper
 • egne oppskrifter
 • smaks intensivt
 • lagt opp i en kul emballasje som en restaurant tallerken
 • rendyrkede konsepter, spesialisert på en ting de kan best som for eksempel kjøttboller etter en gammel familieoppskrift.

Fra Asia

Street Food kommer nok opprinnelig fra Asia, hvor det er meget vanlig med gatemat.

Maten blir solgt på steder hvor mange mennesker ferdes. 

 

Facebook, Twitter, Instagram

Food Truckerne benytter seg ofte også av digitale media som twitter eller facebook for å informere om hvor Food Trucken kommer til å stå i kveld og hva som er menyen. Også Instagram blir brukt. Food Truckene kommuniserer med kundene og bygger relasjoner gjennom disse mediene.

 

Food Trucken har tilhengere, «fans», i stedet av kunder.

 

Ikke noen Food Truck i Norge?

For øyeblikket tror man at Norge ikke er noe bra land for Food Trucks pga av kulden, men det er jeg uenig i. Vi kommer også i Norge til å se Food Trucks. Garantert. Det finnes jo allerede noen norske varianter i form av vogner med bakt potet eller pølser, men … it's still a long way to Tipperary J.

 

Her i Norge har Haugen Gruppen slengt seg på og markedsfører en del av sine produkter under Street Food.

 

Street Art

Food Trucks er oftest pyntet med «Street Art» kunst fra gata som kan være graffiti eller noe annet som er kult og hipt.

 

Barnefri i Amsterdam

Vi valgte oss en barnefri helg i Amsterdam sammen med noen venner fra Sveits for Kristi Himmelfart helgen. Som vanlig når jeg reiser ser «Googler» jeg etter Food Trucks og var virkelig heldig denne gangen.

 

Rollende Keuken

Jeg fant «Rollende keuken» festivalen som startet Kristi Himmelfart og varte helt til søndag. Og ja, Rollende keuken betyr selvfølgelig rullende kjøkken. En Food Truck festival med andre ord.

 

Jeg sa til min kone at jeg kunne bli med på alt i Amsterdam, også museum hvis det måtte være, men en dag måtte vi tilbringe på denne festivalen.

Det ble faktisk to dager heldigvis. Den første dagen besøkte vi festivalen i strålende solskinn, og vi var ikke de eneste. Det var tusenvis av matglade mennesker der og det var nesten umulig å bevege seg. Og det som var enda verre var at det ikke var mulig å smake på maten uten å stå i lange, laaaaange køer.

 

Heldigvis dårlig vær

«Heldigvis» var det mye dårligere vær på lørdag og vi var der når hele moroa åpnet, og nå kunne vi plutselig se mye bedre og til og med smake på maten; «halleluja»!!

I galleriet ser du bildene fra festivalen, legg merke til detaljene og kreativiteten. Helt fantastisk. Street Food på sitt aller beste og langt i fra dyre, kjedelige restaurant med dårlig service og gjennomsnittlig mat. Her kan du oppleve fantastiske smaker og matglede på sitt aller beste.

 

Hvis du noen gang treffer en Food Truck Festival

Hvis du noen gang treffer på en Food Truck eller enda bedre; en Food Truck festival, nøl ikke, bli med og kos deg J

Write a comment

Comments: 10
 • #1

  festivals in Europe (Tuesday, 10 September 2013 11:38)

  congratulations guys, quality information you have given!!!

 • #2

  Food Truck (Thursday, 07 January 2016 13:39)

  Office Parties / Corporate Events:The next time you plan a corporate awards dinner, intimate business lunch, a breakfast meeting or employee seminar,

 • #3

  Los Angeles Catering (Saturday, 27 February 2016 23:27)

  to market your food truck business From choosing and outfitting a business vehicle to franchising and everything in between,

 • #4

  Food Truck Catering (Monday, 16 May 2016 00:39)

  Food Truck Catering I thought it was going to be some boring old post, but it really compensated for my time. I will post a link to this page on my blog. I am sure my visitors will find that very useful.

 • #5

  psychic phone readings (Thursday, 15 December 2016 00:46)

  diffraction

 • #6

  sextelefony (Monday, 19 December 2016 13:51)

  knot

 • #7

  sex telefony (Thursday, 19 January 2017 00:32)

  frasobliwość

 • #8

  love charm (Thursday, 02 February 2017 13:33)

  Likejon

 • #9

  wróżki (Wednesday, 08 March 2017 14:13)

  sonnet

 • #10

  rytuał miłosny (Monday, 10 April 2017 12:24)

  rytuał miłosny

Instagram
Matprat